Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан тази седмица, като

...
 Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан тази седмица, като
Коментари Харесай

Меркел дава нов тласък на проекта за Южен газов коридор

 Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Азербайджан тази седмица, като съществена цел на визитата ще бъде провеждането на договаряния за увеличение на доставките на каспийски газ за Европа.
Според почитан немски държавен представител Берлин демонстрира „ огромен интерес “ към развиването на така наречен Южен газов кулоар, свързващ Азербайджан с Европа през Турция, показва в. Financial Times. Според него създаването му е значима част от европейските старания за диверсификация на доставките на газ за континента и подсигуряването на различен импорт от този на Русия.

Неочакваното решение на канцлера да предприеме стъпки за ускоряването на работата по оста съответствува и със усилването на рецензиите от страна на американския президент Доналд Тръмп против плана „ Северен поток " 2, който съгласно него усилва в допълнение зависимостта на Европа и в частност Германия от Москва.

Според източника Германия би желала разширението на коридора да включва и „ синьо гориво “ от други страни като Туркменистан, Иран и Ирак.Визитата на Меркел се случва на фона на продължаващото строителство на газопровода, внасящ газ от азербайджанските полета „ Шах Дениз-2 “ към Европейски Съюз. Проектът за Южен газов окридор е на стойност 40 милиарда $ и с дължина от 3500 км е един от най-големите инфраструктурни планове в световната петролна и газова промишленост.

Германският формален представител приветства и постигнатото по-рано този месец съглашение за статута на богатото на нефт Каспийско море сред страните, които го обкръжават – Русия, Иран, Казахстан, Азербайджан и Туркменистан.

По думите му това може да се окаже „ първа стъпка “ към строителството на Транскаспийския газопровод, който ще доставя газ от Туркменистан до Азербайджан и по този начин ще „ оказва помощ за диверсифицирането “ на европейския енергиен импорт.

Германия е обект на засилени рецензии поради „ Северен поток “ 2 - газопровода за 9,5 милиарда $, който свързва непосредствено най-голямата страна износителка на природен газ с най-голямата европейска стопанска система. Новата линия, както и към този момент съществуващия „ Северен поток “, дружно ще могат да придвижват 110 милиарда куб. м газ годишно – задоволително за съвсем една трета от общото търсене на Европа.

По време на срещата на НАТО в Брюксел предишния месец американският президент Доналд Тръмп остро разкритикува „ Северен поток “ 2, акцентирайки, че с покупките си на „ синьо гориво “ Германия става „ пленник “ на Русия.

Газовата тематика бе и част от диалога на четири очи сред Меркел и съветския президент Владимир Путин по време на визитата му в Германия предходната седмица.

Европейски Съюз и Съединени американски щати приветстват южния кулоар, който съгласно тях е метод Европа да понижи зависимостта си от съветски газ. Проектът ще придвижва каспийски газ през три свързани тръбопровода от Азербайджан до Южна Италия и се дефинира като един от европейските „ предпочитани планове “.

Централна част в него заема Трансанадолския газопровод (TANAP), който минава през Турция, Гърция, Албания и Италия.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР